torstai 27. lokakuuta 2011

Hobitti eli sinne ja takaisin

”Tuskin hän olisi ylös päässytkään ellei joku hämähäkki olisi jättänyt puuhun roikkumaan seittinarua, ja vaikka se pureutui kipeästi kämmeneen, Bilbo sai sen avulla kivutuksi ylös oksalle – törmätäkseen siellä hitaaseen ilkeään paksuruhoiseen hämähäkkiin, joka oli jäänyt vartioimaan vankeja ja oli kuluttanut aikaansa nipistelemällä heitä nähdäkseen kuka on mehukkain.”

Bilbo Reppuli on hobitti, kääpiötäkin pienempi olento. Hän rakastaa mukavaa elämää ja hyvää ruokaa ja inhoaa kaikenmoisia seikkailuja. Bilbon rauha häiriintyy, kun hänen luokseen saapuvat taikuri Gandalf ja kolmetoista kääpiötä. He ovat lähdössä etsimään aarretta, joka on muinoin kuulunut kääpiöille ja jota nyt vartioi hirmuinen lohikäärme. Ennen kuin Bilbo aavistaakaan, hän on mukana matkalla vaarallisille vuorille, kohti huikeita seikkaluja.

Hobitti eli sinne ja takaisin on itsenäinen alkuosa Taru Sormusten Herrasta –teossarjalle, rikas ja runsas seikkalutarina, joka kuuluu satukirjallisuuden klassikoihin.
Kuvitus on Tolkienin omaa käsialaa.

J.R.R Tolkien kuvaa mielestäni upeasti keski-maata ja sen fiktiivisiä hahmoja. Teksti on eloisaa ja osittain runollista. Laulut, jotka Tolkien on keksinyt ovat olennainen osa tarinaa ja hahmoja. Tarina on mukaansatempaava seikkailu, jonka kaikkien fantasian ystävien täytyisi lukea, lisäksi kirjassa esiintyy paljon nerokkaita hahmoja, kuten Beorn ja Gandalf.
Lukisin mielelläni lisää Bilbon seikkailuista, mutta Taru Sormusten Herrasta –trilogiassahan seikkailee Bilbon ottopoika Frodo Reppuli.

Annan kirjalle neljä tähteä.

Lue myös kaikki Taru Sormusten Herrasta –kirjat!

Myös elokuvina!

Sormuksen ritarit
Kaksi tornia
Kuninkaan paluu

1 kommentti: